Skriv ut |  Stäng detta fönster

Kostkoll

Licensform
Skola ansvarar för licens
Producent
Kost och Näringsdata
Kostkoll
Användning
Näringsberäkning inom hemkunskapsundervisningen.

Innehåll
I Kostkoll anger man vad man ätit under en eller flera dagar och programmet beräknar energi och näringsämnen och visar det i förhållande till elevens näringsbehov.

Beskrivning
KOSTKOLL är ett program som beräknar näringen i den mat du äter och ställer det i relation till vad du behöver. KOSTKOLL är lämpligt att använda på alla ställen där man behöver ett verktyg för utbildning i näringslära och för att kontrollera näringsinnehållet i den mat man äter. Man kan lätt se hur näringen förändras om man byter ett livsmedel mot ett annat. Med ÅNGRA-knappen kan man lätt växla mellan två livsmedel t.ex. lättmargarin och smör för att se skillnaden i näring.

Förutom att ange vad man äter kan man (om man vill) ange vad man gör, sover, äter, arbetar, tränar mm och datorn räknar ut energi och näringsbehov på ett överskådligt sätt. Ger många AHA-upplevelser även för den som kan näringslära. När du är klar med dagens alla måltider kan du be om datorns kommentarer till det du har ätit.

KOSTKOLL baseras på kostcirkeln och är mycket lätt att lära.

Utmärkande för KOSTKOLL är:

Baserat på Livsmedelsverkets register med ca 1600 livsmedel.
Räknar med kJ, kcal, protein, fett, kolhydrater, fiber, C-vit, järn och kalcium.
Plats för egna livsmedel i registret. Du lägger enkelt in nya livsmedel.
Resultatet visas i tydliga stapel- och cirkeldiagram.
Om du vill ger programmet kommentarer till det du ätit under dagen.
Mängder anges i vanliga hushållsenheter t.ex. st, dl, portion, skiva mm eller i gram.
Datorn väljer standard mängd, t.ex. 1 äpple om du inte anger annat.
Diagrammen visar antingen vad en måltid eller hela dagen ger.
Livsmedlen ligger i kostcirkelns grupper, BRÖD, KÖTT, GRÖNSAKER, FRUKT osv. När duklickar på en grupp visas alla livsmedel som tillhör gruppen. Du klickar på önskat livsmedel,t.ex. APELSIN. En apelsin läggs då in i din måltid. Du kan sedan enkelt öka eller minska mängden apelsin.
Prisberäkning, du anger livsmedlets kg-pris endast en gång, sedan gäller det priset för alla beräkningar tills det ändras.
Du kan välja mellan att använda standardnormer för olika åldersgrupper eller också kan dulåta datorn beräkna ditt näringsbehov genom att du markerar vad du gör under dagen. Duklickar då på olika aktiviteter t.ex. SOVA, ÄTA, DISKA, SPELA FOTBOLL mm och anger sedan hur länge du håller på med de olika aktiviteterna.
Diagram över hur mycket salt som ingår i en dag
Övningsuppgifter, ingår.
Skriv ut |  Stäng detta fönster